Τι ισχύει για τη χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές στους εκπαιδευτικούς

Το έγρφαο του υπουργείου Παιδείας το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή

30/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη χορήγηση   άδειας χωρίς αποδοχές   στους μόνιμους εκπαιδευτικούς εκπαιδευτικούς διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ερώτηση των Βουλευτών

Ειδικότερα, ως προς το χρόνο χορήγησης της άδειας χωρίς αποδοχές (ή άνευ αποδοχών) στους/στις μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς,σύμφωνα με το έγγραφο ου υπουργείου Παιδείας:

i. Η οποιαδήποτε (μακροχρόνια, άνω του 1 μηνός5) άδεια άνευ αποδοχών (για ανατροφή τέκνου κλπ) χορηγείται έως τη λήξη του σχολικού έτους, ήτοι έως τις 31/8. Κατ’ εξαίρεση, η άδεια λήγει νωρίτερα από τις 31/8 στην περίπτωση που η διάρκειά της άδειας υπερβαίνει το απώτατο χρονικό σημείο μέχρι του οποίου μπορεί αυτή να διαρκέσει, ήτοι α) των 5 ετών συνολικής διάρκειας της άδειας χωρίς αποδοχές, οπότε και λήγει στο απώτατο χρονικό σημείο της συμπλήρωσης αυτών των ετών, και β) της άδειας χωρίς αποδοχές για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και 8 ετών, οπότε και λήγει με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 8 ετών του τέκνου.

ii. Τα χρονικά διαστήματα της άδειας άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνου για τα οποία καταβάλλονται αποδοχές των 2 μηνών (στην περίπτωση εκπαιδευτικών που έχουν έως 2 τέκνα) ή των 3 μηνών (σε περίπτωση γέννησης τρίτου και περισσότερων τέκνων) κλπ, σύμφωνα με το άρθρο 53, παρ. 1 του ΥΚ, όπως ισχύει, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο συνολικό χρόνο της άδειας που λήγει στις 31 Αυγούστου.

iii. Τα χρονικά διαστήματα των 4 μηνών (ανά τέκνο) της άδειας άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνου που λογίζονται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 53, παρ. 1 του ΥΚ, όπως ισχύει, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο συνολικό χρόνο της άδειας που λήγει στις 31 Αυγούστου.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει  ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα περιλαμβάνονται σε απαντητικά έγγραφα της υπηρεσίας μας σε σχετικά ερωτήματα Δ/νσεων Εκπ/σης για το ζήτημα της τμηματικής χορήγησης της άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ, είναι σαφές – βάσει των κείμενων κανονιστικών διατάξεων6 – ότι η αρμοδιότητα επί της χορήγησης της άδειας άνευ αποδοχών λόγω ανατροφής τέκνου ανήκει στον/στην οικείο/α Δ/ντή/τρια Εκπ/σης του/της εκπαιδευτικού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ