Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Αντιστοίχιση Ναυπηγών Μηχανικών ΠΑΔΑ με Πολυτεχνικό Τμήμα

30/04/2024

Ενημερώθηκε: 30/04/2024, 13:26

Άκουσε το άρθρο

Θετική  γνωμοδότηση  γα την αντιστοίχιση του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με  Πολυτεχνικό Τμήμα εξέδωσε η αρμόδια Επιτροπή που συγκρότησε το αρμόδιο  υπουργείο  .  

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Αποφοίτων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αποφοίτων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Σ.Δ.Μ.Α. ΠΑΔΑ), σε συνέχεια της πρώτης θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής του άρθρου 66 του ν.4610/2019 για το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας, θα ήθελαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους :

  • στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου μας, κ. Π. Καλδή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στο δίκαιο αγώνα μας, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα δημοσιοποίησης του αιτήματός μας, προβαίνοντας και σε μια σειρά σχετικών παρεμβάσεων σε ανώτερο επίπεδο,
  • στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας, καθώς και στη Κοσμητεία της Σχολής Μηχανικών, που με μια σειρά σχετικών αποφάσεων τους ανέδειξαν με θετικό, πάντα, τρόπο το δίκαιο του αιτήματός μας,
  • στον πρώην Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών, κ. Γ. Ιωαννίδη, καθώς και στον νυν Κοσμήτορα, κ. Κ. Στεργίου για την ακατάπαυστη θέληση και προσωπική προσπάθειά τους ώστε η επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της,
  • στον πρόεδρο του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών, κ. Γ. Βαρελίδη, όπου με την στήριξή τους τελευταίους μήνες, μας βοήθησε να διεκδικήσουμε, την απόδοση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων,
  • σε όλους τους καθηγητές των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών που συμμετείχαν στις αντίστοιχες ΟΜΕΑ, όπου δεν αναφέρονται σε αυτό το κείμενο, όμως η συνεισφορά τους στην σύνταξη των Εκθέσεων Εσωτερικής Αξιολόγησης ήταν καταλυτική ώστε να πιστοποιηθούν τα Π.Π.Σ. των Τμημάτων μας από την ΕΘΑΑΕ με άριστα,
  • στον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑΔΑ (ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ) που σε μια σειρά αποφάσεων του ΔΣ του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και ιδιαίτερα στον πρώην Πρόεδρο του και νυν Αντιπρύτανη, κ. Στ. Καμινάρη, για τη συνεχή συνεργασία που είχαμε σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Κοτσώνη, καθώς και στα μέλη αυτής, τόσο για την κατανόηση του εν λόγω προβλήματος όσο και για τη θετική του στάση στην επίλυσή του.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό και με τις επόμενες αποφάσεις που αναμένονται,  θέτει πλέον τις στέρεες βάσεις για την επιτυχή έκβαση του αγώνα και της προσπάθειας που έγινε, από όλους μας, τα τελευταία δύο χρόνια για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιό μας.

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει την αγωνιστική προσπάθειά του ώστε και τα υπόλοιπα 7 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ να αντιστοιχηθούν με Πολυτεχνικά Τμήματα!

Είμαστε σίγουροι πως, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε!

 

 

 

Σχόλια (75)

@@ΠΑΔΑ
|

H Κοινή Υπουργική Απόφαση 241205/2022 - ΦΕΚ 4124/Β/3-8-2022 που καθορίζει τις διαδικασίες, τα κριτήρια για την αντιστοίχιση των αποφοίτων μηχανικών Πανεπιστημίων με τους αποφοίτους μηχανικούς των Πολυτεχνείων γράφει στην παράγραφο < η > :
" η. Το Τμήμα να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο σπουδών. Στην απόφαση αντιστοιχίας ορίζεται το χρονικό σημείο στο οποίο ανατρέχει η ισχύς της ώστε να περιλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Σπουδών επί του οποίου η Επιτροπή κρίνει την αντιστοιχία. "
Kαλά κανείς από τον σύλλογο αποφοίτων δεν το είχε προσέξει ...

@ΠΑΔΑ
|

Δεν είναι σωστό αυτό που λες κατά την γνώμη μου. Πρέπει ο σύλλογος αποφοίτων μηχανικών του ΠΑΔΑ να μας ενημερώσει ΤΩΡΑ γιά το περιεχόμενο ( εφόσον το γνωρίζει ) του πορίσματος της αξιολόγησης της επιτροπής αντιστοίχισης που έγινε για τους Ναυπηγούς. Πρέπει να γνωρίζουμε "τι θα γινει με εμάς χωρίς εμάς". Εάν διαβάσει προσεκτικά την ΚΥΑ αντιστοίχισης ( ιδιαίτερα την παράγραφο 1.η ) φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα έχουμε ΚΑΙ απόφοιτους από το ΠΑΔΑ ( δεν το συζητάμε απο το ΠΑΠΕΛ, ΕΛΜΕΠΑ και ΔΙΕΘΝΕΣ , που θα είναι σχεδόν όλοι ) χωρίς εγγραφή στο ΤΕΕ , που θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ.
Η λέξη κλειδί είναι η επιτροπή έκανε αντιστοίχιση " ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ " ή " ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ";

ΠΑΔΑ
|

Υπομονή μετά τις επόμενες αντιστοιχήσεις θα μας ενημερώσει ο Σύλλογος άμεσα όπως κάνει μέχρι τώρα .
Μην προκαλούμε σύγχυση και σκαβουμε μόνοι μας ........ .

@ Έχει διαβάσει...
|

Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου σχολίασε ότι η αντιστοίχιση γίνεται στο πρόγραμμα και οι συζητήσεις συνεχίζονται για τις αντιστοιχίσεις με τμήματα. Οπότε μέχρι και να εκδοθεί η ΚΥΑ, δεν γνωρίζουμε τίποτα σίγουρο ακόμα. Για το τμήμα Ναυπηγών η αρχική ανακοίνωση του Συλλόγου δε μιλάει για αντιστοίχιση του τμήματος, αλλά για θετική γνωμοδότηση αντιστοίχισης προγράμματος.

Έχει διαβάσει κανείς την εισήγηση της Επιτροπής;
|

Έχει διαβάσει κανείς την εισήγηση της Επιτροπής;
Ας μην σχολιάζουμε αυθαίρετα, υπάρχει σύλλογος αποφοίτων της ΣΜΗΧ του ΠΑΔΑ οι οποίοι ίσως θα μπορούσανε να μας ενημερώσουνε για το κείμενο της εισήγησης εάν έχουνε λάβει γνώση.

@@Ζ.Α.
|

Καλα τα λες. Ομως διαβασε στην ΚΥΑ του 2022 για την αντιατοιχιση την παραγραφο 1,η για να δεις τι γραφει...

SOTOS
|

Στην ΚΥΑ Αντιστοιχισης ( παραγραφος 1, υποπαραγραφος η ), βρισκεται η παγιδα. Γραφει : η αντιστοιχιση αφορα μονο αυτους που εχουν παρακολουθησει το προγραμμα σπουδων οπου η επιτροπη συμφωνησε οτι αυτο αντιστοιχει με πολυτεχνικο τμημα.

Ζ.Α.
|

Θα τα επαναλάβω. Τόσο το αρθ. 66 του ν. 4610/19 όσο και η ΚΥΑ 289395/Φ.5.2.4/14-10-2021 (ΑΔΑ: 9131465ΧΘΞ-Ρ0Υ) «Συγκρότηση της επιτροπής του αρθ. 66 του ……….» , αναφέρονται σε αντιστοιχία τμήματος.-
Τα περί 70% συνάφειας στο πρόγραμμα σπουδών είναι ένα από τα κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ 241205/28-7-2022 (ΦΕΚ Β 4124/3-8-2022) και εδώ στην παρ.1 του άρθρου Μόνο, αναφέρει για αντίστοιχα τμήματα.
Παρακαλώ τους πραγματικά ενδιαφερόμενους να διαβάσουν τα εν λόγω κείμενα.

@@ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ
|

Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Το ερώτημα ειναι τα προγράμματα σπουδων πληρούν τις απαιτήσεις που περιγραφονται στην ΚΥΑ;

@ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ | 8 Μάιος 2024 15:47
|

Χωρίς κανένα ίχνος αντιπαράθεσης, εάν ο φίλος σου είναι δικηγόρος και έχει δει όλους τους νόμους τότε θα έπρεπε να έχει δει και τον Ν4610/2019 με βάση τον οποίο εκδόθηκε η ΚΥΑ. Στο άρθρο 66 παρ.2 γράφει τα εξής:

" 2. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφο-
ρών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας, Έρευνας
και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της επιτροπής
της παραγράφου 3, καθορίζεται η αντιστοιχία Τμημάτων
Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, για τα οποία έχει
εκδοθεί η υπουργική απόφαση της προηγούμενης πα-
ραγράφου, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Ως αντίστοιχα για την
εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με
την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών
αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανό-
τητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων."

Ο Νόμος και το τονίζω ο Νόμος, γράφει για αντιστοίχιση τμημάτων και όχι προγραμμάτων σπουδών.
Επιπλέον στην ΚΥΑ γράφει για 70% όμοια" προγράμματα σπουδών και όχι για αντιγραφή προγράμματος άλλου τμήματος.
Εγώ δεν βγάζω συμπέρασμα, ο καθένας έχει τον τρόπο του και για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να δούμε το κείμενο της εισήγησης.

ΠΑΔΑ
|

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά
Ας αντιστοιχηθουν και οι υπόλοιπες σχολές να τελειώνει το πρώτο στάδιο και θα ενημερωθούμε άμεσα ποιους αφορά και ποιους όχι. Ο σύλλογος αποφοίτων μας πληροφορεί άμεσα.
Μην γίνονται υποθέσεις που προκαλούν σύγχυση .

ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ
|

Έκανα μεγαλη προσπαθεια να συγκεντρωσω ολους τους νομους που καθορίζουν τα επαγγελματικα δικαιωματα και τα διαβασαμε με φιλο μου δικηγορο.
Τα πραγματα ειναι μπερδεμενα:
1. Πρεπει ο συλλογος να μας ενημερωσει υπευθυνα. Εαν το κειμενο της αποφασης αντιστοιχισης γραφει για αντιστοιχιση σχολων ή αντιστοιχιση προγραμματων σπουδων ; Αυτο ειναι το ποιο βασικο. Εαν γραφει οτι εχουμε αντστοιχιση σχολων τοτε ολα εχουν λυθει. Εαν γραφει για εχουμε αντιστοιχιση προγραμματων σπουδων τα πραγματα ειναι πολυ ασχημα. Σε αυτη την περιπτωση εχουμε τριων ειδων αποφοιτων:
Α. Αυτους που εισηχθησαν το 2019 που δεν εχουνε κανενα απολυτως προβλημα.
Β. Αυτους που εισηχθησαν το 2018 που εχουν τυπικο προβλημα που λυνεται πολυ ευκολα.
Γ. Αυτους που εισηχθησαν πριν το 2018
( ως ΤΕΙ ). Θα δημιουργηθουν πολλα προβληματα και αμφισβητησεις για το αξιοπιστο της σντιστοιχισης των μαθηματων που εκανε καθε σχολη μεταξυΤΕΙ και ΠΑΔΑ.
2. Πρεπει ο συλλογος να ειναι σε συνεχη επαφη με τα τμηματα για να υπαρχει αξιοπιστη επιχειρηματολογια στην αμφισβητηση της αντιστοιχισης των μαθηματων

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΧ ΜΗΧ ΠΑΔΑ
|

Για όσους λένε πως οι απόφοιτοι που μπήκαν ΤΕΙ αλλά τελείωσαν ως ΠΕ (5ετές) παρακαλώ να διαβάσουν την αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ, για το κάθε τμήμα του ΠΑΔΑ, στην οποία αναφέρεται κριτήριο όπου αξιολογεί την μεταπήδηση των φοιτητών απο ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Κριτήριο 12. Το ΤΕΕ και η επιτροπή δεν έχουν το νομικό πλαίσιο να μην δεχτούν αυτούς του αποφοίτους.
Φιλακια! Διαβάστε και τίποτα! Μη γράφεται χωρίς να γνωρίζεται!

@PPG
|

Εχεις δικαιο. Οι πρώτοι απόφοιτοι μηχανικοί απο το ΠΑΔΑ βγήκαν το 2020 ( Οι παραπάνω ήταν αυτοί που το 2019 τελείωναν τα ΤΕΙ και δέχθηκαν να συνεχίσουν στο πρόγραμμα του ΠΑΔΑ ). Γιατί τότε δεν έγινε η αντιστοίχιση;
Ο λόγος είναι δεν ενδιέφερε η ύπαρξη του πτυχίου, αλλά το εαν ολοκληρώθηκε ένας πληρης κυκλος σπουδών στο πρόγραμμα σπουδών του ΠΑΔΑ. Ο πληρης κύκλος σπουδων ολοκληρωνεται τωρα τον Ιουνιο του 2024. Τωρα ξεκινούν οι διαδικασίες αντιστοίχισης. Η ΚΥΑ δεν αρνηται την υπαρξη του διπλωματος, αλλα απαιτει συγκεκριμενα χαρακτηριστικά από τους διπλωματούχος για να τους αντιστοιχισει και να τους δωσει την δυνατοτητα να γραφουν στο ΤΕΕ. Το κριτηριο δεν ειναι η υπαρξη του διπλωματος, αλλα απο ποιο προγραμμα σπουδων προερχεται.

PPG
|

Μην ειμαστε ευκολοπιστοι σε αυτα που ακουμε. Εαν ηταν τοσο απλα γιατι περιμενουμε την αξιολογηση της επιτροπης για να γινει η αντιστοιχιση;

@Z.A.
|

Διαβαζεις αλλα πραγματα. Η ΚΥΑ που κσθοριζει την αντιστοιχια, δεν αναφερει ανιστοιχηση σχολων αλλα μονο προγραμματων σπουδων. Η ΚΥΑ καθορίζει τα παντα, γιατι ο νομος αναφερει οτι η ΚΥΑ που θα εκδοθει θα καθοριζει ακριβως τις διαδικασιες αντιστοιχισης

Ζ.Α.
|

Η παρ. 2 του αρθ. 66 του Μ.4610/2019 έχει ως εξής:
2. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της επιτροπής της παραγράφου 3, καθορίζεται η αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, για τα οποία έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων.
Στην απόφαση συγκρότησης της σχετικής επιτροπής του αρθ. 66 αναφέρει:
«Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η υποβολή πρότασης για την αντιστοιχία Τμήματος Σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής»
ΆΡΑ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Ας μην γράφουμε ανακρίβειες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Ερωτηση;
Έχει το δικαίωμα ο υπάρχων συλλογος αποφοίτων μηχανικών του ΠΑΔΑ να εκπροσωπεί , οταν τα μέλη του. δεν εχει παρακολουθησει το προγραμμα σπουδων που κρινετε η αντιστοιχια με τις πολυτεχνικες σχολες ( το προγραμμα σπουδων εγινε το 2019 και οι πρωτοι αποφοιτοι βγαινουν τον Ιουνιο του 2024 ;;; )

@ΗΗΜ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςς
|

Χρόνια Πολλά. Υπάρχρει ενα λάθος, που ακόμα και σύλλογος αποφοίτων δεν το αναφερει ( ή κάνει οτι δεν το πρόσεξε...).
Η αντιστοίχιση αφορά ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και οχι ΣΧΟΛΕΣ ( αυτο απαιτεί η ΚΥΑ αντιστοιχισης ).
Η αντιστοιχιση μαθηματων απο το προγραμμα σπουδων των ΤΕΙ με αυτα του ΠΑΔΑ εγινε με αποφαση του τμηματος, για την ευρυθμη συνεχεια της λειτουργιας της σχολης Εαν δειτε τα προγραμματα σπουδων για το ιδιο μαθημα των ΤΕΙ και του ΠΑΔΑ δεν ταυτιζονται ποιοοτικα και ποσοτικα ).
Αυτο που θα γινει ειναι οτι για την εγγραφη στο ΤΕΕ του καθε αποφοιτου θα ζητηται βεβαιωση απο την γραμματεια οτι ο καθε υποψηφιος για εγγραφη παρακολουθησε το προγραμμα σπουδων που αντιστοιχιθηκε.
Δυστηχως για τους αλλους θα δημιουργηθουν επιτροπες ( απο σνεξαρτητους εκτος σχολης ) για να ελεγχθουν ενα-ενα τα μσθηματα εαν ορθως σντιστοιχηθηκαν και μετρα θεραπειας μπορει να υπαρξουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτα θα πρεπει να τα αναφερει ο συλλογος αποφοιτων για να ξερουν ολοι

ΗΗΜ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
|

@ Χριστός Ανέστη, | 6 Μάιος 2024 11:23
Αληθώς Ανέστη.

@ Χρόνιος έκτακτος (Δ)ΕΠ σε ΑΕΙ|6 Μάιος 2024 17:14
Δεν υπάρχει - δεν θα υπάρξει - πρόβλεψη για μία μικρή ομάδα αποφοίτων εώς τώρα, με ποιά λογική; Απο το ίδιο το Ίδρυμα έγινε αντιστοίχιση των μαθημάτων, ας ζητούσε το Ίδρυμα από τους φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα οποία είχαν εξεταστεί επιτυχώς δεν φταίνε αυτά τα παιδιά για οτιδήποτε δεν έγινε σωστά.

Χρόνιος έκτακτος (Δ)ΕΠ σε ΑΕΙ
|

Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Σχολιασμός ως προς το ορθότερο των αναφερόμενων πληροφορίων στα τελευταία μηνύματα, τυγχάνει να ήμουν έκτακτος (Δ)ΕΠ σε ΑΕΙ (ΤΕΙ & Πανεπιστήμια) κατά τα τελευταία 10+ έτη και πάντα ως ιστορικά δεδομένα πλέον, γιατί όντως τα ΤΕΙ (πλην ΑΣΠΑΙΤΕ) πανελλαδικώς καταργήθηκαν από το 2019, δηλαδή ο προπτυχιακός οδηγός σπουδών τους.

Οι μόνιμοι διδάσκοντες στα τότε ΤΕΙ (οι «ΕΠ» τους), ανέκαθεν ήταν οι Επίκουρος-Αναπληρωτής-Καθηγητής (με ελάχιστο προσόν το διδακτορικό) και οι Καθηγητές Εφαρμογών (ελάχιστο προσόν το μάστερ). Αυτοί συνήθως ήταν η συντριπτική μειοψηφία διδασκόντων ΕΠ σε κάθε Τμήμα ΤΕΙ.

Οι έκτακτοι ΕΠ στα ΤΕΙ και κατά την τελευταία 10ετία λειτουργία τους (και αριθμητικώς η συντριπτική πλειοψηφία διδασκόντων στα ΤΕΙ) ήταν οι ΕΕΣ, οι ΑΥ, οι ΠΥ και οι νέοι Διδάκτορες για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας. Για να μη χαθούμε στα τέσσερα αυτά διαφορετικά συστήματα και τις μικροαλλαγές που ίσχυσαν κατά καιρούς, το πιο γνωστό (και μακροβιότερο σύστημα, ως και το 2019 σε ισχύ) ήταν οι Επιστημονικοί & Εργαστηριακοί Συνεργάτες (ΕΕΣ).

Οι ΕΕΣ με «πλήρη προσόντα» αντιστοιχούσαν στις βαθμίδες Επίκουροι Καθηγητές (οι Επιστημονικοί, ελάχιστο ακαδημαϊκό προσόν το Διδακτορικό) και Καθηγητές Εφαρμογών (οι Εργαστηριακοί, ελάχιστο ακαδημαϊκό προσόν το Μεταπτυχιακό). Οι ΕΕΣ με «ελλιπή προσόντα», ήταν οι κοινώς λεγόμενοι «ωρομίσθιοι»! Κάθε ενδιαφερόμενος ακόμα και με (σκέτο προσόν) το πτυχίο ΤΕΙ ή ΤΕΙ ανώτατης βαθμίδας ή Πανεπιστημίου που έλαβε φέτος, μπορούσε να διδάξει σε ΤΕΙ του χρόνου (αυτό μέχρι και το 2019, ναι υπήρχαν λίγοι στην επαρχία). Οι πιθανότητες πρόσληψης φυσικά αυξάνονταν με τα επιπλέον προσόντα (π.χ. Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό, προϋπηρεσία) και, αντίστοιχα, να διδάσκει στο ΤΕΙ από υψηλότερη βαθμίδα ΕΕΣ/έκτακτος ΕΠ.

Εν συγκρίσει με τα κάτωθι σχόλια και ιστορικά στα ΤΕΙ, οι Επιστημονικοί-Συνεργάτες-Επίκουροι Καθηγητές ήταν συνήθως η μεγάλη μειοψηφία από τους έκτακτους ΕΠ, ίσως όχι κατά τα τελευταία 5-6 έτη λειτουργίας των ΤΕΙ και αυτό όχι λόγω κάποιας ακαδημαϊκής αλλαγής τους, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και δραστικής μείωσης των εκτάκτων, λόγω έλλειψης χρημάτων (πληρωμή τους μόνο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό). Κάπου εκεί ξεπήδησαν οι αλχημείες με τους ΑΥ, ΠΥ και νέοι Διδάκτορες για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας (για την ίδια δουλειά, λιγότερα χρήματα).

Σχόλιο: εμείς οι παλιοί (Δ)ΕΠ αν και προσοντούχοι (πτυχία, ερευνητικό έργο, πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, κ.λπ.), ταυτόχρονα με πολλή εμπειρία στα ακαδημαϊκά δρώμενα των ΑΕΙ και, επίσης, κάθε εξάμηνο επιτυχώς αξιολογούμενοι, ξαφνικά οδηγηθήκαμε στην ανεργία χωρίς μάλιστα να υπάρξει καμία πρόβλεψη για εμάς, εν αντιθέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο με χρόνια προσφορά.

@Καθηγητής παδα 30 Απρ 2024 21:53: Δεν μπορεί να λες «Καθηγητής παδα» από τη μία, και από την άλλη να μη γνωρίζεις ότι η ακαδημαϊκή ανωτατοποίηση των ΤΕΙ έγινε το 2001 επί κ. Ευθυμίου και όχι επί κ. Γαβρόγλου το 2009.

@ @Σύλλογος Διπλωματουχων Μηχανικών ΠαΔΑ
Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμα, μιας και οι πρώτοι με το 5ετές προπτυχιακό πρόγραμμα που φαίνεται να γίνεται λόγος στο εν λόγω δημοσίευμα είναι του 2019. Όντως το ΠΑΔΑ ιδρύθηκε το 2018, αλλά στη Σχολή Μηχανικών ίσχυε τότε 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα. Για αυτούς, όπως και των ΤΕΙ + πρόγραμμα «ένταξης» ΠαΔΑ (άλλη πονεμένη ιστορία), δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη και λογικό (ιδίως για τους τελευταίους), αφού δεν έχουν φοιτήσει για 5 έτη σε Πανεπιστήμιο (ούτε γνωρίζω τις λεπτομέρειες).

@5 Μάιος 2024 19:19
|

Το βασικό σας πτυχίο, μπορείτε να το αναφέρετε;
Επίσης, η αναφορά στα περιφερειακά ΤΕΙ για ποιο λόγο έγινε; Υπονοείτε πως στα άλλα ήταν αλλιώς και σε κείνα αλλιώς;

Χριστός Ανέστη,
|

αυτές τις 6 ημέρες που γίνεται συζήτηση για το ζήτημα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΑΔΑ παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο: από τη μία υπάρχουν οι άριστες περσινές αξιολογήσεις της ΕΘΑΑΕ, στις επιτροπές της οποίας συμμετείχε και το ΤΕΕ, καθώς και η μοναδική ως τώρα γνωμοδότηση της επιτροπής του άρθρου 66, η οποία καταρτίστηκε ομόφωνα, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του ΕΜΠ και των δύο εκπροσώπων του ΤΕΕ. Επιπλέον, υπάρχουν τα δεδομένα της δραστηριότητας των τμημάτων του ΠΑΔΑ που μπορεί κάποιος να αναζητήσει στο διαδίκτυο και η σημερινή πραγματικότητα της πανεπιστημιακής δράσης των τμημάτων του ΠΑΔΑ.

Από την άλλη υπάρχουν οι ανώνυμες απόψεις για τα ΤΕΙ, είτε οι πιο πρόσφατες (έως το 2018) είτε και πιο μακρινές (από το 2000). Προσωπικές και ως επί το πλείστον ατεκμηρίωτες, με μία αναθυμητική χροιά.

Επειδή οι αποφάσεις απαιτούν τεκμηρίωση και αδιαμφισβήτητα δεδομένα, αναρωτιέμαι ποιος θα πιστέψει ότι το ΤΕΕ, το οποίο λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, δεν πείστηκε από τα δεδομένα αλλά "αλλαξοπίστησε"; Η κοινή λογική υπαγόρευσε την απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

@ (@@@@@ | 5 Μάιος 2024 19:19)
|

Συμφωνώ, αλλά μάλλον θα πρέπει να πούμε στον φίλο μας ότι βλέπει το δέντρο και χάνει το Δάσος. Υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση σε φοιτούντες σε κολλέγια των τριών ετών, υπάρχει ίδρυμα εκεί στη Θ που με 25 μαθήματα οι απόφοιτοί του έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ (αυτό καταπίνει αμάσητο) και θεωρεί ο φίλος ότι κακώς θα αποδοθεί το δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ σε φοιτητές που θα έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε 54 μαθήματα.
'Οτι και να πούμε είναι λίγο.

@@@@@
|

Πριν από 15-25 έτη διδάξατε σε κάποιο ΤΕΙ και κρίνετε το τι γίνεται σήμερα στο ΠΑΔΑ; Δηλαδή κάποιος περιστασιακός διδάσκων στην Οικοκυρική Σχολή θα έκρινε το Χαροκόπειο; Ή, ακόμη καλύτερα, κάποιος που είχε σχέση με το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ όταν αυτό ιδρύθηκε και με το ανύπαρκτο προσωπικό που είχε, θα έκρινε 15 έτη μετά το επίπεδό του;

Για την ΑΒΣΘ που έγινε Παν/μιο Μακεδονίας και το τμήμα Πληροφορικής στην αρχή είχε ΔΕΠ με αντικείμενο Αγροτική Οικονομία τι λέτε;

Κάτι μου λέει ότι στα νιάτα σας διδάξατε σε περιφερειακό ΤΕΙ της Μακεδονίας (Σέρρες, Κοζάνη, Καβάλα, Καστοριά). Φαντάζομαι σωστά;

Ελπίζω το esos να περάσει το παρόν μήνυμα.

@@@@
|

Ναι, σαν εργαστηριακός. Μια χαρά κατάλαβα οπότε οι ειρωνείες αλλού. Το "ίδιας" σημαίνει ίδιας στα λόγια, στον τίτλο δηλαδή αλλά σε τίποτε άλλο. Για τους υπόλοιπους, σε όλη τη δεκαετία του 2000 άρα όχι και τόσο παλιά μπορούσε κάποιος να διδάξει με μάστερ. Σε πολλές περιπτώσεις και λίγο αργότερα. Το τι προσόντα έχουν σήμερα οι διδάσκοντες και το τι γράφει το πρόγραμμα σπουδών δε μου λέει κάτι, καθώς γνωρίζω. Τα θέματα των εξετάσεων αντιθέτως, μου λένε πολλά.

ΔΜ
|

@, Με ποια ιδιότητα ακριβώς διδαξατε; Προφανώς ως εργαστηριακός καθηγητής, δηλαδή ειδικό εργαστηριακό προσωπικό ..... Ακόμα δε καταλάβατε που διδάξατε... Το "ίδιας" ειδικότητας δε σημάνει "ίδια" επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτή ήταν η σπέκουλα για να μην έχουν καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα και να πέφτουν τώρα στο Υπουργείο τα πρόστιμα βροχή....

@Απάντηση στον (@)
|

Είναι προφανές ότι προσπαθεί να μετατρέψει την συζήτηση σε διαμάχη. Δεν υπήρξε πότε καθηγητής σε ΤΕΙ. Προφανώς και η βαθμολογία των Πανελληνίων δεν είναι απόδειξη καλής σχολής ή καλού φοιτητή. Το πόσο καλός είναι κάποιος φαίνεται μετά τις σπουδές. Κρίμα που το esos επιτρέπει τέτοιου είδους σχόλια που το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλέσουν.

Απάντηση στον φίλο @
|

Φίλε μου:
1.Τα ΤΕΙ έχουν κλείσει 2019
2. Οι πσνεπιστημιακές σχολές που έγιναν τα υφιστάμενα κτήρια , παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαιδευσης , επιπεδου master ( επίπεδο 7 ), και μάλιστα σε πολλες σχολες ανωτερες απο αντίστοιχες πολυτεχνικες σχολες. ( για τα παραπάνω μπορείς να λάβεις πληροφοριες απο τον επισημο φορεα αξιολογησης πσνεπιστημιων ΕΘΑΑΕ )
2. Ολοι οι καθηγητες εχουν
διδακτορικό ( δες τα βιογραφικα των καθηγητων καθε σχολες )

Εαν λαβεις υποψη τα παραπανω, πολυ αμφιβαλλω , οτι υπηρξες καθηγητης...

John pada
|

Αυτό που έμαθα από το υπουργείο είναι ότι :
" Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών ΠΑΔΑ, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2019 (ΦΕΚ 2323/τ. Β’/13.6.19) αντιστοιχήθηκε με το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ναυπηγών & Μηχανολόγων ΕΜΠ, στο πεδίο την < Ναυπηγός Μηχανικός > ".
Δεν έγινε καμία αντιστοίχιση τμημάτων. Η αντιστοίχιση των τμημάτων στο πεδίο
< ΝΑΥΠΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ > είναι αποτέλεσμα τις αντιστοίχισης των προγραμμάτων σπουδών του ΕΜΠ και ΠΑΔΑ. Πάνω σε αυτή την λογική θα βγει απόφαση από τα Υπουργεία για να προωθηθεί στο ΤΕΕ, για να μπορούν να γραφούν οι απόφοιτοι Ναυπηγοί Μηχανικοί ΠΑΔΑ μόνο στην κατηγορία επαγγελματικών δικαιωμάτων " ΝΑΥΠΗΓΟΙ " και όχι " ΝΑΥΠΗΓΟΙ " και " ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ " όπως γράφονται του ΕΜΠ.
Αλήθεια, το ΤΕΕ θα ζητήσει από το ΠΑΔΑ, βεβαίωση από την γραμματεία για κάθε απόφοιτο του τμήματος ΝΑΥΠΗΓΩΝ, ότι παρακολούθησε πλήρως το πρόγραμμα σπουδών;
Kαταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τους συναδέρφους που μπήκαν πριν το 2019;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ