Η ΠΟΣΔΕΠ για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης

30/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Ένα μήνα μετά την τελευταία απόφαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ [1] αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) των Α.Ε.Ι. και την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου (όπως αυτή περιγράφεται στο ν.4957/2022 και εξειδικεύεται στην ΚΥΑ Β.99286/Ζ1, ΦΕΚ Β’ 4211/9.9.2022), η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ επανέρχεται για τον πλέον εξόφθαλμο παράδειγμα παραβίασης της αξιοκρατίας και της έλλογης επιλογής των υποψηφίων από τους ψηφοφόρους, αλλά και προβλήματος των ίδιων των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει 5 Σχολές και στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 23/2/2024 υπήρχε τουλάχιστον μία (1) υποψηφιότητα για τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ από κάθε Σχολή. 

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 9, παρ. 3 του Ν. 4957/2022: «Δεν δύναται να εκλεγούν περισσότερα από ένα (1) εσωτερικά μέλη ανά Σχολή του Α.Ε.Ι. στο Συμβούλιο Διοίκησης. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η ανάδειξη δύο (2) μελών στο Σ.Δ. από την ίδια Σχολή του Α.Ε.Ι., αν το Α.Ε.Ι. διαθέτει Σχολές που αντιστοιχούν σε μικρότερο αριθμό από έξι (6) ή αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι από έξι (6) διαφορετικές Σχολές του Α.Ε.Ι.». 

Θα ανέμενε λοιπόν κάποιος να εκλεγεί ένας/μία υποψήφιος/α από κάθε Σχολή και από κάποια Σχολή να εκλεγούν 2 υποψήφιοι.

 Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, υπάρχει και επίσημη, ερμηνευτική απάντηση από τον Γ.Γ. του Υπουργείου σε σχετικό ερώτημα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (το οποίο επίσης διαθέτει 5 Σχολές). 

Παρ’ όλα αυτά το τα αποτελέσματα που υπολογίζονται με τον αλγόριθμο εφαρμογής των κειμένων διατάξεων, έδωσαν σε κατανομή 2-2-1-1, αφήνοντας μία Σχολή χωρίς εκπροσώπηση. 

Κατόπιν αυτού, ομόφωνα οι Συνελεύσεις των Τμημάτων και η Κοσμητεία της Σχολής που δεν εκπροσωπήθηκε, διαπιστώνοντας πως η παραμετροποίηση που πραγματοποιήθηκε στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «ΖΕΥΣ» ήταν λανθασμένη, και σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, εξουσιοδότησε τον Κοσμήτορα να ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Παιδείας, ώστε αυτό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ορθής παραμετροποίησης του αλγορίθμου στο «ΖΕΥΣ» και τη σχετική τροποποίηση/επανακατανομή των εκλεγέντων εσωτερικών μελών. 

Να σημειωθεί ότι στο Ιόνιο υπήρχε μία μόνο υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, που δεν διακυβεύεται από την επανακατανομή των ψήφων. 

Δύο μήνες μετά, και με τις διαδικασίες εκλογής των νέων πρυτανικών αρχών να έχουν ολοκληρωθεί από τις 22/3/2024, το Υπουργείο συνεχίζει να κωφεύει. 

Δεδομένης και της ειλημμένης απόφασης της Κοσμητείας  να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα, το Ίδρυμα οδηγείται αναίτια, εξαιτίας ενός λανθασμένου αλγορίθμου, σε μία αχρείαστη περιπέτεια.

Αποδεικνύεται λοιπόν ξανά ότι οι διαδικασίες κατανομής ψήφων του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ όχι μόνο είναι αδιαφανείς, αλλά επίσης φαίνεται να μην εφαρμόζουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ενώ δεν υπάρχει και κανένας ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας εκλογής των εσωτερικών μελών των ΣΔ. 

Καθώς οι διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών στα Α.Ε.Ι. της χώρας οδεύουν προς ολοκλήρωση, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι το Υπουργείο οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει τα πολλαπλά προβλήματα και, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, να εγκύψει στα μείζονα ζητήματα της δημοκρατικής ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών, της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων και της εύρυθμης εσωτερικής τους λειτουργίας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σεϊμένης Καθηγητής        

 Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

[1] ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ - Απόφαση για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης, 19-3-2024
https://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid…

 

Σχόλια (4)

Νόμος ala carte
|

Ο νόμος είναι απόλυτα ξεκάθαρος, στις περιπτώσεις ιδρυμάτων με λιγότερες από 6 σχολές, εκλέγεται ένας εκπρόσωπος από κάθε σχολή και μία σχολή αναγκαστικά θα βγάλει δύο εκπροσώπους.
Αυτό αναφέρεται και στη διευκρίνηση που έστειλε εγγράφως η Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από ερώτηση του Πρύτανη.
Είναι απαράδεκτο να νομιμοποιείται το παράνομο!

Χασμουρητό
|

Αν η ΠΟΣΔΕΠ ήθελε να κάνει κάτι, η προφανής ενέργεια είναι να προσφύγει για την καταπάτηση του Αρ. 16. Όχι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά για εκεί που λέει "ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΑ". Εκεί είναι το "ζουμί" και το μεγάλο πρόβλημα. Σε καμία δυτική χώρα (ίσως και ανατολική - δεν ξέρω ίσως σε κάποια θεοκρατικά καθεστώτα ή στην πρ. ΕΣΣΔ) δεν σου λέει ένα Υπουργείο πως να εκλέγεις πρύτανη τώρα, πως μετά, δεν σου αλλάζουν τα όργανα διοίκησης και τις αρμοδιότητες τώρα έτσι μετά αλλιώς, δε σου επιβάλουν αριθμό εισακτέων, το πως θα διαχειρίζεσαι τα κονδύλια του ΑΕΙ, το πως θα προσλαμβάνεις υπαλλήλους και καθηγητές, και 1002 άλλα. Αλλά όπως λένε, αν ρωτήσεις το ψάρι για το περιβάλλον του, το τελευταίο που θα αναφέρει είναι το νερό.

Καλά τώρα
|

Όποιος μπήκε στον κόπο να διαβάσει το νόμο ξέρει πολύ καλά ότι σε πανεπιστήμια με λιγότερες από έξι σχολές βγαίνουν το πολύ δύο από κάθε σχολή στο συμβούλιο διοίκησης χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τουλάχιστον έναν από κάθε σχολή. Μου κάνει εντύπωση που η ΠΟΣΔΕΠ ασχολείται με αυτό το θέμα και μάλιστα παίρνει προφανώς λανθασμένη θέση.

Polar_Fish
|

Αν ενα ΑΕΙ εχει 10 σχολές τοτε κάποια σχολη δεν εχει εκπρόσωπο. Η διατυπωση του νομου το επιτρέπει αυτό. Οπως ειναι η διατυπωση η δευτερη προταση αναιρεί τον περιορισμο της πρώτης πρότασης χωρίς όρους. Επρεπε ο νομος να γράφει: Σε σχολές με 6 η περισσότερες σχολές εκλέγεται το πολυ ένας εκπρόσωπος και με λιγότερες απο 6 Σχολές εκλέγεται τουλάχιστον ένας εκρόσωπος στο Συμβουλιο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ